/*Corregir cadenas texto no traducidas*/

 Nutrició i gastronomia en la Comunitat Valenciana.

 

Autors: Josep Bernabeu-Mestre, Joan Quiles Izquierdo, María Eugenia Galiana Sánchez, Eva María Trescastro López, María Tormo Santamaría

Paraules Clau: Nutrició. Gastronomia. Comunitat Valenciana. Transició alimentària i nutricional. Tradicions culinàries. Alimentació saludable.

Objectius: analitzar l’evolució històrica que ha experimentat el model alimentari valencià, la relació que cal establir entre gastronomia i nutrició i el paper que poden jugar la recuperació i l’adaptació de les tradicions culinàries i gastronòmiques en la promoció d’una alimentació saludable. Metodologia: cerca bibliogràfica de treballs que s’han ocupat dels temes objecte d’estudi i anàlisi dels seus continguts. Resultats: la cuina tradicional valenciana es caracteritza per la seva heterogeneïtat i la seva diversitat comarcal i local, però la base vegetal dels seus plats i receptes li atorga una idiosincràsia gastronòmica pròpia, que va resultar clau per a completar, en la dècada dels seixanta, la transició alimentària i nutricional de la població valenciana. L’occidentalització dels règims alimentaris dels valencians i la pèrdua dels referents patrimonials de la dieta mediterrània que va tenir lloc en les últimes dècades del segle xx van comportar un deteriorament del seu estat nutricional i l’emergència de problemes com el sobrepès i l’obesitat. Davant de semblant panorama, l’actualitat i el protagonisme aconseguint pel sector de la gastronomia en la Comunitat Valenciana pot oferir una oportunitat per a revertir aquesta situació i, des del diàleg entre la tradició i la innovació, posar en valor un patrimoni gastronòmic que ajude a recuperar hàbits alimentaris més saludables. 
Conclusions: la gramàtica culinària de la gastronomia valenciana tradicional pot millorar la manera de nodrir-nos en aportar una alimentació saludable, atractiva i saborosa, a més d’oferir, pel seu compromís amb el territori, una alternativa sostenible de producció i consum.

Aviso Legal y Política de Privacidad | Copyright © 2019 | | | Diseño: